Sri29012020

Zadnje dodano:29.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Nova luka u Mrtvaškoj - vrata za Rab, Pag i Dalmaciju?

Nova luka u Mrtvaškoj - vrata za Rab, Pag i Dalmaciju?

Potpisan je ugovor za dogradnju lučice Mrtvaška na jugu otoka Lošinja, kojoj je namijenjena uloga točke iz koje bi u budućnosti kretali brodovi za Rab, Pag te Dalmaciju.

U ovoj lučici sada je mul s kojeg isplovljava brod za redovnu vezu s Ilovikom, a do Mrtvaške iz Malog Lošinja vodi uska i u najjužnijem, završnom dijelu zavojita cesta, bez čijeg bi proširenja investicija u lučicu bila posve neisplativa, pa su i ti radovi najavljeni za budućnost.

Projekt obuhvaća gradnju lukobrana duljine 120 metara, operativni plato, dvije trajektne rampe i gat za privez brodica komunalnog veza. Ukupni troškovi ovog projekta iznose 81,5 milijuna kuna, od čega će Županijska lučka uprava Mali Lošinj dobiti 69 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda, dok ostatak financira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH.

Ugovor su u Malom Lošinju potpisali ministar Oleg Butković i Filip Balija, ravnatelj ŽLU Mali Lošinj, uz koje su za stolom sjedili ministar turizma Gari Cappelli, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i lošinjska gradonačelnica Ana Kučić. Potpis je ranije stavio Tomislav Petric u ime Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Potpisivanju su još prisustvovali i članovi Upravnog vijeća i radnici ŽLU Mali Lošinj, članovi Gradskog vijeća, predstavnici Lučke kapetanije i drugi.

"Ministar Oleg Butković dokazao je da je na tragu austro-ugarskog cara Franza Josefa koji je sagradio rive na ovim otocima", ustvrdio je Balija uoči stavljanja potpisa na ugovor, dodavši da će "Mrtvaška biti luka koja će povezivati Lošinj s Dalmacijom, Rabom i Pagom koji su naizgled tako blizu, ali su pomorski slabo povezani".

Gradonačelnica Kučić je ovom prilikom istaknula da je ovih dana građevinsku dozvolu dobilo "Zračno pristanište" za proširenje lošinjskog aerodroma, a dožupanica Medarić da "Županija radi na studiji isplativosti, kao prvome koraku prema koncesiji za prijevoz". Ministar Cappelli ustvrdio da je od uvođenja linije Mrtvaška - Ilovik na Iloviku "više novorođene djece nego ikad, više đaka i pet-šest novoregistriranih tvrki na otoku", dodavši i da postoji lokacijska dozvola za obnovu cestu od Malog Lošinja do Mrtvaške. Ministar Butković nazvao je ovaj projekt, kao četrnaesti u njihovoj seriji od 28, "renesansom na hrvatskoj obali".

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!