Otoci.net

Sri22012020

Zadnje dodano:22.01.20

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Bojana Genov poziva na odustajanje od nagrade Mariji Bebić

Bojana Genov poziva na odustajanje od nagrade Mariji Bebić

Svoje nezadovoljstvo prijedlogom Ocjenjivačkog suda Gradskom vijeću Malog Lošinja da ovogodišnju Nagradu za životno djelo dobije Marija Bebić, izrazila je Bojana Genov uime udruge Centar za zdravo odrastanje, uputivši otvoreno pismo članovima Vijeća...

"Pozivamo gradske vijećnike da svojim glasovima ne podrže ovaj prijedlog. Podrškom kandidatkinji koja je aktivno djelovala na gušenju prava građana da istaknu antifašističke poruke, Grad Mali Lošinj svrstao bi se na mračnu stranu povijesti i pomogao afirmaciji onih snaga koji nastoje negirati antifašistički karakter Republike Hrvatske. Podsjećamo, predstavnice Centra za zdravo odrastanje su na obljetnici Dana ustanka naroda Like i Korduna istaknule transparent s natpisom 'Mali Lošinj protiv fašizma', na što je organizacijom prosvjednog skupa ispred zgrade gradske uprave i zahtjevom da se naziv Grada ne smije koristiti u takvom kontekstu reagirala Marija Bebić.

Podsjećamo također da je antifašizam ustavom izražena vrijednost RH i da svako negiranje antifašizma predstavlja afirmaciju onih snaga koje su predstavljale i danas predstavljaju negiranje temelja državne suverenosti Republike Hrvatske.

Ističemo također da je procedura u kojoj je usvojen prijedlog kandidature Marije Bebić za nagradu za životno djelo neispravna, počevši od sastava Ocjenjivačkog suda pa do načina glasovanja o primljenim prijedlozima. Budući da je jedna od temeljnih odlika fašizma prezir prema demokratskim procedurama, dodjela nagrade predloženoj Mariji Bebić u promašenoj proceduri bio upravo skup elemenata kojima bi Gradsko vijeće kao zastupničko tijelo građana i samo iskazalo prezir prema proceduri kao biti demokracije, te se predstavilo kao sljedbenik fašizma. Kao građanke i kao kreatorice odgoja za građansko i demokratsko građanstvo, pozivamo Gradsko vijeće da ne učini taj korak", stoji u priopćenju koje je uputila Bojana Genov.