U Noći muzeja pregled stare ambalaže

S jedne od ranijih noći muzeja / foto: B. Purić
S jedne od ranijih noći muzeja / foto: B. Purić
I ove godine Lošinjski muzej svoje sudjelovanje u Noći muzeja temelji na vrlo širokoj temi - nakon što su prošle godine u fokusu bile mjere, odnosno mjerni uređaji i općenito sve mjerljivo, ovaj će put tema biti pakiranje i ambalaža, pod radnim nazivom "Nije etiketa, samo kvaliteta!".

Uspjeh "izložbe za jednu noć", kako se obično naziva ovaj događaj, ponajprije ovisi o maštovitosti i volji građana-sudionika. A Lošinjski je muzej postavio temu koja omogućava sudjelovanje velikog broja izlagača. "Pakiranje, u doslovnom i prenesenom značenju, tema je ovogodišnje Noći muzeja. Od prvih posuda namijenjenih čuvanju i prenošenju poljoprivrednih dobara pa do USB-memorije za pohranu informacija, ambalaža je neizostavni dio svakodnevice. Osim praktične primjene, odnosno fizičke zaštite proizvoda, ona ima i estetsko-psihološku funkciju: radije posežemo za vizualno privlačnim nego za skromno upakiranim proizvodom. Stoga se velika pažnja pridaje stvaranju prepoznatljivog vizualnog identiteta, pri čemu je logotip njegova najprepoznatljivija sastavnica", navedeno je u najavi koju je uputio Muzej, uz zaključak: "Bez obzira pohranjujete li zimnicu, umjetnine ili dokumente, kod kuće zasigurno imate poveću (često i nepotrebnu) količinu kartonske, najlonske, papirne, staklene i druge ambalaže. Stoga ispraznite svoje domove i donesite u Lošinjski muzej". Noć muzeja održat će se u glavnom objektu Muzeja, palači "Fritzi" u Ulici Vladimira Gortana, u petak, 1. veljače.

Druga lošinjska muzejska ustanova, Muzej Apoksiomena, svoj će program sudjelovanja u Noći muzeja koncipirati oko radova koji su stigli na natječaj za vizualni identitet Muzeja, uoči njegova otvaranja u travnju 2016. godine.