Unije i Cres "drže leđa" europrijestolnici kulture

Projekcije na krčkim gradskim zidinama
Projekcije na krčkim gradskim zidinama
Uoči 2020. godine, kada će Rijeka biti "europska prijestolnica kulture", održavaju se pripremni događaji, pa tako i predstavljanje "27 susjedstava", među kojima su i kvarnerski otoci.

Tako će Rijeci u važnom projektu "sekundirati" susjedi iz riječkog zaleđa i Gorskog kotara - Gornji Kuti, Fužine, Brod na Kupi, Delnice, Gomirje, Mrkopalj, Matulji, Čavle, Jelenje; s otoka - Krk, Cres, Unije, Rab, Malinska, Vrbnik, te iz Rijeke i s obale - Pehlin, Sveučilišni kampus, Drenova, Turnić-Mlaka, Škurinje, Lovran, Opatija, Kastav, Kostrena, Praputnjak, Novi Vinodolski i Crikvenica. Oni su probrani među 67 kandidiranih susjedstava.

Svečanost proglašenja održana je u Krku, s atraktivnom glazbeno-scenskim programom sa stotinjak izvođača, u sklopu kojeg je prikazan film "Sinfonia Chersodelica" Igora Neuhauslera, a Ivan Mužić iz Orleca svirao je meh. Vesna Jakić sudjelovala je u ceremoniji radeći na kostimografiji.

Creski projekt osmislile su Tanja Kremenić, Inge Solis i Jadranka Blatt, a ticao se revitalizacije stare gradske jezgre Cresa. Ovom je projektu pripalo drugo mjesto u poretku.

Ekipa s Unija - Marta Nikolić, Maja Nikolić i Robert Nikolić - pod nazivom "Unije +" osmislila je obogaćenje života (i turističke djelatnosti) na otoku priređivanjem koncerata, radionica i seminarima iz glazbe, likovne umjetnosti, maslinarstva i vinogradarstva.