(Prega)žena

Georgette Yvette Ponté
Georgette Yvette Ponté
Pod nazivom "Pregažena", s tim da je u vizualnom rješenju najave drugi dio riječi, "žena", posebno istaknut, sutra će se u galeriji "Fritzi" u glavnoj zgradi Lošinjskog muzeja, održati otvaranje izložbe i performans francusko-hrvatske umjetnice s riječkom adresom, Georgette Yvette Ponté.


Početak je u 19 sati, a Ponté u Mali Lošinj dolazi umjetnošću progovoriti o položaju žene u suvremeno doba. "Nadahnuta ljepotom i unutarnjom snagom žene autorica propituje poziciju i ulogu žene, umjetnice, majke, radnice, stvarateljice. Na velikim akrilnim platnima donosi čudesne i veoma impresivne ženske aktove kao serije zamamnih, klasičnih, senzualnih ženskih torza, istaknute erotičnosti, kao kritiku odnosa prema krhkom, no snažnom spolu žene", najavljuje kustosica Martinela Mužić i nastavlja: "Ova hvaljena izložba, hommage je svim odvažnim, ponosnim, plemenitim, samostalnim, upornim, nesebičnim i znatiželjnim ženama. Djela žele potaknuti promatrača na razmišljanja i problematiziranje pitanja o svemu onome što ženu čini, na izložbi doslovno, u stvarnosti metaforički - pregaženom".

Georgette Yvette Ponté je rođena 1983. godine u Nici, ali već dulje živi i radi u Hrvatskoj, pa je 2014. godine diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku kiparstva u klasi prof. Peruška Bogdanića. Nagrađivana je za slikarske, kiparske, pa i fotografske radove.