Igračke, čaj i ovce

S jedne od prošlih Noći muzeja / foto: B. Purić
S jedne od prošlih Noći muzeja / foto: B. Purić
U ovogodišnju Noć muzeja, manifestaciju koja se provodi u svim krajevima Hrvatske, uključili su se Mali Lošinj, Cres i Lubenice...

U glavnoj zgradi Lošinjskog muzeja, palači "Fritzi" u Malom Lošinju, tema Noći muzeja bit će "Putovanje u djetinjstvo", a svi zainteresirani mogu donijeti igračke, igre, stripove, slikovnice i druge knjige koje su obilježile njihovo djetinjstvo i o kojima mogu ispričati priču iz vlastitih dječjih dana. Od donesenih eksponata, osoblje Muzeja posložit će jednokratnu izložbu. Vrata Lošinjskog muzeja bit će otvorena u petak od 18 sati do 1 sat u noći.

U Creskom muzeju (palači Arsan), tema je "Čajanka u muzeju", a bit će predstavljena povijest čaja, pripadajuće posuđe, izreke o čaju, razne vrste čajeva s naglaskom na one od domaćeg bilja. Naravno, čaj će se moći i popiti. Creski muzej bit će otvoren od 18 do 24 h.

U Lubenicama, Centar za održivi razvoj "Gerbin" otvorit će vrata Muzeja ovčarstva, a uz razgledavanje stalnog postava o ovčarstvu na otoku, u 20 sati prikazat će se dokumentarni filmovi o strigu ovce, pripremi sira i korištenju ovčje kože, a dva sata kasnije počet će radionica češljanja vune tradicijskim alatima.