Od umjetničkog obrazovanja do degustacije

Ilustracija / foto: B. Purić
Ilustracija / foto: B. Purić
S temama monoekonomije, invazivnih vrsta, krhkih ekosustava, rasta razine mora, neodrživog gospodarenja otpadom, oronule i nepostojeće infrastrukture, te smanjenje broja i starenje stanovništva, od utorka do petka održat će se u palači "Moise" u Cresu niz predavanja i rasprava.


S obzirom na međunarodni profil sudionika, cijeli je program, nazvan "Archipelagos od the Living", na engleskom jeziku. Dio programa namijenjen je javnosti; pa će tako u utorak u 19 sati biti predstavljen skup i njegov program, a u srijedu u 10.15 sati svoja će iskustva o umjetničkom obrazovanju na irskom otoku Sherkinu prenijeti Fiona Collins i Glenn Loughran, dok će Michał Krzykawski i Karolina Lebek govoriti o društveno korisnim istraživanjima u dijelovima Poljske. Istoga dana s početkom u 18 sati, Carolina Velastegui i José Guerro Vela govoirt će o političkim i ekonomskim problemima u upravljanju baštinom i živim svijetom na otočju Galápagos.

U četvrtak u 10.15 sati Ghjacumina Acquaviva s Korzike govorit će o časopisu "Robba" kojim kroz društveno korisna istraživanja nastoji nanovo osmisliti vrijednosti, institucije, zakone i simbole koji pridonose percepciji otoka, dok će Giacomo Gilmozzi (Italija) i Stephane Berdoulet (Francuska) govoriti o financiranju takvih istraživanja. U 15.45 će Anna Colquhoun i Sarah Czerny prirediti degustacijsku radionicu o odnosu znanja, hrane, okusa i koncepta stvaranja, odnosno preoblikavanja mjesta.