Najposjećeniji Lakatos, najmanje publike za kvartet trombona

S otvaranja - Baselski komorni orkestar i Bomsori Kim / foto: B. Purić
S otvaranja - Baselski komorni orkestar i Bomsori Kim / foto: B. Purić
Završetkom ljeta Osor se vraća u mirniji "režim rada", pa ovom prilikom rezimiramo ovogodišnje, 47. po redu Osorske glazbene večeri.


Od sedamnaest koncerata u 34 dana trajanja festivala, uvjerljivo je najposjećeniji bio jedan od dva priređena izvan katedrale, na mjesnom trgu - ansambl Robyja Lakatosa, gosta iz Mađarske, tridesetog je srpnja došlo poslušati tristo posjetitelja, pa je time nadmašen čak i koncert kojim je festival počeo, što nije čest slučaj. Večeri su 16. srpnja otvorili Baselski komorni orkestar i solistica na violini, Bomsori Kim iz Južne Koreje, a njih je uživo popratilo 250 gledatelja, čemu valja pridodati i publiku pred televizijskim ekranima; taj je koncert uživo prenosila HTV.

Treći i četvrti po posjećenosti bili su drugi od dva koncerta "Monika Leskovar i prijatelji", 9. kolovoza, kada je pod svod osorske katedrale došlo 170 posjetitelja, kao i 11. kolovoza, kada je svirala pijanistica Eva Gevorgjan.

Zabilježen je i najslabiji odaziv, pa je tako na koncert Kvarteta trombona Zagrebačke filharmonije došlo pedesetoro ljudi, što se pripisuje terminu održavanja, večer nakon svečanog otvaranja. Neočekivano malo publike, samo stotinu, bilo je na koncertu ansambla "Transhistria" Tamare Obrovac, ali su zato trećinu činili posjetitelji s otoka. To je bio drugi od dva koncerta na otvorenom.

Ukupno je bilo nešto više od dvije tisuće posjeta.


Na današnji dan:

28.09.1898.

U Raklju (Istra) rođen Mijo Mirković, ekonomist i sveučilišni profesor, autor niza djela o Lošinju, pisao i pod pseudonimom Mate Balota

28.09.1976.

U Lombardiji umro Giuseppe Piperata (r. 1883. u M. Lošinju), liječnik i kolekcionar, njegova zbirka postavljena je u Lošinjskom muzeju

28.09.2007.

Predstavljena monografija povodom stote godišnjice hrvatske škole u Cresu