Otočni šapat

Jedan od radova iz novog ciklusa Koraljke Polaček
Jedan od radova iz novog ciklusa Koraljke Polaček
Izložba slika, akrila na platnu Koraljke Polaček pod nazivom "Island Whisper" ("Otočni šapat") bit će otvorena u petak u 20 sati u palači Arsan, sjedištu Creskog muzeja.


Akademska slikarica i profesorica likovne kulture, članica HDLU, rođena je i većinu života provela u Zagrebu, da bi se posljednjih godina skrasila u Cresu, a otprije tri godine predaje likovni u Osnovnoj školi Frane Petrića.

U ciklusu koji je predmet ove izložbe odabrano je 25 radova, s motivima primorskih kuća te životinja karakterističnih za ovaj kraj, prvenstveno mačaka. "Otkrivajući život skriven u kamenim ulicama, autorica želi potaknuti druge na pažljivije promatranje oblika i boja, osluškivanje zvukova grada pored mora, sa ciljem zamjećivanja 'šaputanja' koje je uvijek prisutno, a često ga nismo svjesni zbog užurbanosti svakodnevnog života", najavljuje Jelena Dunato, ravnateljica Creskog muzeja. Izložba će biti otvorena do 15. listopada.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić