Umjetnička oaza nadomak gradskom središtu

foto: B. Purić
foto: B. Purić
Ima onih koji su cijeli život proveli u Malom Lošinju, a nisu prošli putem koji iz luke, između kućnih brojeva Priko 17 i 23, vodi uzbrdo prema Haračićevoj ulici i dalje prema Čikatu.


Službeno, ovaj se dijelom prilično strm prolaz vodi kao jedan od rukavaca obale Priko, a u njegovom najširem dijelu skupina umjetnika u petak je organizirala "Vrt uzdaha", jednokratnu izložbu u kojoj su kombinirane različite umjetničke tehnike. Riječ je o neizgrađenoj površini u vlasništvu Grada, stiješnjenoj između privatnih kuća i okućnica, a sitnim intervencijama prostor je dobio novi sadržaj. Kao spoj stalnih i povremenih (ljetnih) stanovnika Lošinja, sudjelovali su Delphine Dorsi, Marika Kandelaki, Nikola Božić, Ranka Babić, Anđelo Delač, Slobodan Bijeljac, Ljiljana Živković i Danica Bijeljac, a bili su izloženi njihovi radovi - skulpture, slike, nakit, mozaici, uporabni predmeti te fotografije prikazane videoprojekcijom. U toploj ljetnoj večeri, uz razgledavanje izložaka organizirana je i mala zakuska.

Sličan je događaj ova skupina na istom mjestu pripremila prije dvije godine, pa je sada uspostavljen svojevrsni bijenale, kojega je u šali Slobodan Bijeljac nazvao sličnom Venecijanskom bijenalu.