Odraz vlastite unutarnje energije u valovima

foto: Lošinjski muzej
foto: Lošinjski muzej
Za četvrtak (19 h) je predviđeno otvaranje izložbe "Val - Welle" sedmero austrijskih umjetnika iz udruge "Atrium ed Arte", u galeriji "Fritzi" Lošinjskog muzeja.


Autori(ce) su Gerlinde Thuma, Kurt Straznicky, Luise Kloos, Reinhard Süss, Alfred Graf, Silvia Maria Grossmann i Fridolin Welte, a predstavit će vizualne i auditivne forme - od crteža, preko skulpture, umjetničkih instalacija i fotografija do skladanja. Tako će Süss na Lošinjskom muzeju nedavno darovanom koncertnom klaviru premijerno izvesti skladbu "Fantazija o valovima".

"Prva predodžba vala asocira na gibanje površine mora, no u umjetničkom kontekstu ona konotira u niz subjektivnih izričaja. Tematiziranje snage vala toliko je simbolički jako i živopisno da je postao prepoznatljivom metaforom koja predočava mnoge situacije iz života. Prenosi ekspresivnu poruku koja slikovito prikazuje izvanredne događaje, ne samo u umjetničkom, nego i u svakodnevnom komunikacijskom kontekstu. Autori, svjesni svojih opažanja, introspektivno i meditativno u valovima vide odraz vlastite unutarnje energije iz koje proizlaze njihova umjetnička djela. Nastoje privući promatrača na spontanu mentalnu i emotivnu recepciju njihovih djela s kojima je susret već „na prvu“ toliko primamljiv da oko odmah krene u konkretnu igru s motivima valova", stoji u najavi izložbe.

Izložba će biti otvorena do 25. svibnja.