Virtualni ples u palači "Moise"

Iz predstave
Iz predstave
Neobično iskustvo imat će posjetitelji večerašnje (18 h) virtualne plesne predstave "Babae" u palači "Moise" u staroj gradskoj jezgri Cresa.


Njemačka autorica, koreografkinja i plesačica, Joy Alpuerto Ritter publici će se predstaviti u tzv. virtualnoj stvarnosti, odnosno preko VR-naočala. Ulaz je besplatan, ali i ograničen brojem ovakvih naočala.

U domaćinstvu riječkoga sveučilišta, predstavu u Cresu priređuje Hrvatski kulturni dom iz Rijeke, kao partner u međunarodnom plesnom programu "Aerowaves". Još će osim Cresa, u Hrvatskoj ovakva predstava biti upriličena u Delnicama, ali i u praktično svim susjednim zemljama.

"Inspirirana plesom vještica, remek-djelom neobičnosti legendarne plesačice Mary Wigman, Joy Alpuerto Ritter ispituje naslijeđene plesne rječnike kako bi utjelovila svoj vlastiti lik vještice. Spajajući svoje korijene u filipinskom narodnom i klasičnom plesu s pokretima hip-hopa i voguinga, ona preispituje što znači prizvati snagu i mistične prakse plesačice kao vještice. 'Babae', što na tagaloškom (filipinskom) jeziku znači žena, dijalog je jedne žene između animalističkih i senzualnih kvaliteta rituala i vlasti. Joy Alpuerto Ritter iza sebe ima brojne nastupe i suradnje, između ostalog i s 'Florence + the Machine', 'Cirque du Soleil', nastupala je u njemačkoj verziji 'Plesa za zvijezdama'...", stoji u najavi.