Otkrivanje istine o nama i našem viđenju svijeta

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2022-03_izlozba-distorzije2-natasavukovic-plakat.jpgKao nastavak autoričinog ranijeg ciklusa, likovna umjetnica Nataša Vuković predstavlja izložbu "Distorzije II", koja će u srijedu biti otvorena u galeriji "Fritzi" u Malom Lošinju.


"Nataša Vuković distorziju postiže djelomičnim premazivanjem slika izrađenih u tehnici ulja na platnu epoksi-smolom. Slike se mijenjaju ovisno o kutu gledanja, u njima se zrcali prostorija, ali i gledatelj. U njima se kao u ogledalu otkriva istina o nama i o našem viđenju svijeta. Taj je svijet razapet između stvarnog i virtualnog, analognog i digitalnog, onog što (mislimo da) znamo o drugom kraju svijeta i onog što (ne) vidimo i (ne) poznajemo u vlastitoj blizini. Motiv prirode na slikama ukazuje na neuralgične točke današnjice. U prošlosti je surova priroda često predstavljala prijetnju, a danas ju doživljavamo kao utočište. No, povratak prirodi nije tek trendovska usmjerenost današnjice nego predstavlja mnogo šire opredjeljenje ka klimatološkoj i ekološkoj održivosti. Slike Nataše Vuković nose humanu poruku očuvanja cjelokupnog psihičkog i fizičkog zdravlja te su ujedno apel za preuzimanje društvene odgovornosti", najavljuju u Lošinjskom muzeju, domaćinu izložbe.

Vuković je rođena Osječanka, a već godinama živi i radi u Zagrebu. Po zvanju magistra likovne edukacije, izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Otvaranje izložbe bit će u 19 sati, a lošinjskoj će publici "Distorzije II" biti dostupne do 23. travnja.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić