Sve u znaku meha

foto: F. Moretti
foto: F. Moretti
Posljednji koncert u sklopu 13. glazbenog festivala "Crescendo" nije mogao imati simboličniju scenografiju. Na Pjaceti u Osoru uz spomenik skladatelja Jakova Gotovca, utemeljitelja hrvatskog nacionalnog glazbenog realizma, predstavljen je meh - instrument creskog glazbenog identiteta.


Svirači meha Dario Kučić iz Beleja, Mario Mužić iz Orleca i Mat Muntz iz New Yorka, uz moderatoricu, pjevačicu Astrid Kuljanić, održali su glazbeno predavanje o tom autohtonom instrumentu kojeg danas na otoku Cresu i Lošinju svira svega osam svirača.

Stoga je poseban raritet bio nastup Mata Muntza, njujorškog glazbenika koji je na mehu odsvirao japansku kompoziciju, cresku "Ljubi Pero lice bijelo" te svoju skladbu s njujorškim dodirom jazza.

Creski svirci odjeveni u tradicionalne orlečke i nerezinske nošnje, predstavili su tehniku sviranja meha, od čega se sastoji, objasnili da se pisak izrađuje od trstike i da svako selo ima svoje melodije, te otkrili da svirači meha ne sviraju zajedno istovremeno jer je svaki meh specifičan i tonaliteti im se ne mogu uskladiti kao na klasičnim instrumentima.

Uz duhovite opaske ležerna i zanimljiva glazbena večer potakla je i pitanja iz publike pa smo saznali da je meh počela učiti i prva mlada djevojka s Cresa pod mentorstvom Marija Mužića.

Na kraju je prikazan i film "Zvuci otoka" Paola Vinatija. Zvuke meha pratila je i izložba fotografija "Lavender Dance" talijanskog fotografa Francesca Morettija te performance vile Lavandine, Ane Kapeš, članice udruge "Ruta" odjevene u vunenu kreaciju dizajnerice Vesne Jakić. Moretti je proljetos u polju lavande na creskom OPG-u Loredane Velčić snimio talijansku plesačicu Vanessu Bertoletti kako pleše u istoimenoj kreaciji uz zvuke meha Mata Muntza.