Zabranjene melodije Vedrana Ružića

b_400_400_16777215_00_images_novosti_2021-03_izlozba-ruzic-forbiddenmelody2021plakat.jpgOd utorka nadalje za posjetitelje će biti otvorena izložba "Forbidden Melody" ("Zabranjena melodija") Vedrana Ružića, svestranog umjetnika koji će time nastaviti suradnju s Lošinjskim muzejem.

Nije predviđeno svečano otvaranje, već su ljubitelji umjetnosti pozvani posjetiti izložbu u galeriji "Fritzi" u Malom Lošinju prvi dan od 18 do 20 sati, a onda dalje od utorka do petka od 10 do 13 i od 18 do 20 sati, te subotom od 10 do 13 sati, sve do 17. travnja.

Ipak, prvi dan izložbe neće proći "samo tako". Za 18.30 sati zakazan je početak koncerta Ružićevog jazz-kvarteta, pa će se on tako ovom prilikom predstaviti i u svojem drugom umjetničkom izričaju. Koncert će biti održan kat iznad, u glavnoj muzejskoj dvorani, u kojoj je predviđeno samo 21 mjesto za publiku, što je odraz aktualnih Vladinih protuepidemijskih odluka.

"Ciklus radova 'Forbidden melody – Izolacija kao umjetnička inspiracija' nastaje tijekom 2020. nakon povratka s umjetničke rezidencije u Berlinu, no nastavlja se i u 2021. godini, a kazuje o atmosferi izazvanoj koronavirusom. Koristeći isključivo one materijale koje je pronašao u svojih nekoliko kvadrata stana te u podrumu, do izražaja dolazi Vedranova inovativnost likovnih rješenja. Naizgled odbačenim materijalima daje novu vrijednost i svrhu postojanja. Reciklira stare prozorske škure, drvene police koje mu služe kao platna, stare knjige, opuške s poda, stare žice s instrumenata i slično. Intervenira u prostoru u vidu instalacija, maštovitih trodimenzionalnih djela pomičući granice naše percepcije, prisiljavajući nas da svijet i prostor gledamo na drugačiji način", poručuju u Lošinjskom muzeju.