"Genijalna prijateljica" najčitanija u creskoj knjižnici

foto: Gradska knjižnica Cres
foto: Gradska knjižnica Cres
Roman "Genijalna prijateljica", autorice koja objavljuje pod pseudonimom Elena Ferrante, najposuđivanija je knjiga u Gradskoj knjižnice Frane Petrića u Cresu u upravo završenoj godini.


Na drugom mjestu ukupno i ujedno najposuđivanija od domaćih autor(ic)a, knjiga je "Rastanci" Mani Gotovac. Treća je "Hladna krv" Roberta Bryndze, engleskog autora sa slovačkom adresom, a četvrti je roman "Sve što kažeš" engleske autorice Gillian McAllister.

Na petom je mjestu Engleskinja Caz Frear s knjigom "Slatke laži", slijedi njena sunarodnjakinja Ruth Ware s "Igrom laži", sedma je "Izgubljeno cvijeće Alice Hart" australske autorice Holly Ringland, a nakon te knjige je "Krvava naranča" britanske autorice Harriet Tyce, pa knjiga "Nisu moje bebe" britanske autorice Melanie Golding, da bi popis deset najposuđivanijih knjiga završio klasikom "Ana Karenjina" Lava Nikolajeviča Tolstoja.

Tzv. koronakriza i manji posjet Cresu odrazio se na prošlogodišnjoj statistici. Tako je u 2020. knjižnica brojala 602 člana (godinu ranije bilo ih je 680), a obavljeno je 6015 posudbi (2019. godine bilo ih je 6855).