Motiv mačke doživljava procvat u slikarstvu

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2020-03_izlozba-polacek-macke-zg2020a.jpgIako bez svečanosti otvaranja, od danas je u Zagrebu za javnost dostupna izložba "Mačkoslike" Koraljke Polaček iz Cresa.


Izložba je postavljena u galeriji "Kontrast" na adresi Dubrava 51a, a bit će ondje do 2. travnja. Izložena su 32 akrila na platnu, svi nastali ove i prošle godine.

Polaček je Zagrepčanka, ondje je 1998. godine diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, a za sobom ima 36 samostalnih i brojne skupne izložbe. Od 2007. godine živi u Cresu, gdje predaje likovnu kulturu u osnovnoj školi.

"Kao poznata mačja aktivistica, slikarica u novom ciklusu posebnu pažnju posvećuje motivu crne mačke, radi čije su nesretne boje krznenog kaputića gotovo bile istrijebljene kroz povijest. Paleta boja je iz hladnih tonova promijenjena prema toplim tonovima i srazovima jarkih, apartnih kolorističkih kombinacija. Mističnost mačje prirode vezana je i uz žensku povezanost s ciklusima plodnosti u prirodi, s Mjesecom, proljetnim obnavljanjem buđenja prirode, ali i tajanstvenim noćnim pohodima kada mačke idu u lov i pjevaju mačje serenade po krovovima kuća. Mačke su naše čuvarice i prijateljice, i upravo je u posljednjih nekoliko godina motiv mačke kao prijateljice i zaštitnice djece, ljudi, gradova, krovova i noćnog mira doživio svojevrstan procvat u hrvatskom slikarstvu, crtežima i ilustracijama", zapisala je Iva Körbler u katalogu izložbe.