Maškare na lošinjskoj rivi prije pedesetak godina

b_400_400_16777215_00_images_novosti_2017-02_maskare-riva-ml-kraj60ih.jpgPribližavanje posljednjih dana karnevala prilika je da i u rubrici "Iz vaših albuma" pogledamo kako je to izgledalo nekada.

Na fotografiji načinjenoj potkraj šezdesetih, dakle prije pedesetak godina, predvodnica je maškarane povorke u Malom Lošinju. Parkirani automobili podsjećaju na to da je na rivi tada bila cesta - tadašnja je Obala maršala Tita bila dio glavne otočne ceste i preko nje se nastavljao put za Veli Lošinj. Na istom mjestu, današnjom je Rivom lošinjskih kapetana promet u načelu zabranjen, iako se osim opskrbnih vozila i dalje nerijetko ovdje može vidjeti još poneki automobil, a osobito motocikl.

Što je bila tema maškarane povorke s ove fotografije, nije nam poznato - svako je prisjećanje dobrodošlo - a fotografiju nam je ustupio lošinjski publicist Adrijano Nikolić.


Na današnji dan:

03.06.1848.

U M. Lošinju rođen Šime Kvirin Kozulić, nastavnik na Pomorskoj školi i utemeljitelj Hrvatske čitaonice u M. Lošinju 1887., sudjelovao u pokretanju hrvatske osnovne škole u M. i V. Lošinju

03.06.2016.

U Krku umro mons. Josip Bandera (r. 1914. u Belom), župnik, papinski protonotar, bio najstariji aktivni svećenik u Hrvatskoj