Nogomet na starom igralištu na Čikatu

Dopolavoro - Pomorska škola 1931. godine
Dopolavoro - Pomorska škola 1931. godine
Dok traju građevinski radovi na starom igralištu na Čikatu, koje će se prenamijeniti u zabavni vodeni park s bazenom, zgodan je trenutak za prisjećanje na neke davne nogometne utakmice igrane na ovom mjestu.

Iako, za sada, ne raspolažemo podatkom o točnoj godini izgradnje ovog lošinjskog igrališta, poznato je da se ovdje nogomet igrao tridesetih godina prošlog stoljeća. Kako to već često biva, organizacija sportskih aktivnosti obavljala se pod patronatom vlasti, pa su u tom razdoblju nastupale momčadi "Dopolavoro" - organizacije koju su talijanski fašisti uveli kako bi organizirali slobodno vrijeme radnika, zatim ONB ("Opera Nazionale Balilla") - slične organizacije, ali namijenjena mladeži, te Pomorske škole, tada pod talijanskim nazivom "Istituto nautico". Ne treba brzati sa zaključcima - sudjelovanje u tim organizacijama nije uvijek bila stvar izbora.

Uz lokalne okršaje, povremeno bi na Lošinj dolazile i momčadi iz Istre. Na fotografiji iz 1931. godine vide se momčadi Pomorske škole, u svijetlim (nebeskoplavim) majicama, i "Dopolavoro" (prugaste crno-bijele majice). Momčadi je pojačalo i nekoliko gostiju iz drugih sredina, a zanimljivo je da su na fotografiji i Agostino Straulino i Nico Rode, kasnije proslavljeni jedriličarski dvojac, ovjenčan olimpijskim zlatom.

Ovo igralište kasnije je postalo pomoćno, kada je nakon II. svjetskog rata napravljeno današnje, bliže gradu. Tada se prišlo i utemeljenju nogometnog kluba, koji je nakon nekoliko pokušaja zaživio tek 1976. godine.

Stoje: Amerilio Colussi, Millo D'Ambrosi (Istra), Nicollo Argentin, Bruno Piccini, Giovanni Forabosco (Moggio Udinese), Federico Gospodarz, Rudy Glatti, ..., Bruno detto Faganel, Rudy Stampalia, ..., Peperle Baici, Nico Rode, Ivan Polonio (Istra), Nico Hoglievina, Giovanni Franciscovich.

Čuče: Lister, Henrik von Lesen d'Aston, Ervino Piccini, Agostino Straulino, Licio Visintini (Poreč), Manlio Cattarinich (maskota), Giuseppe Holjevina, Gianni Giadrossi-Gloria, Giovanni Martinolich, Ermanno Scopinich "Bobo" (Pula), ..., Ivan Farešić (Nerezine).