Morski pas otprije 120 godina

foto: B. Lergetporer
foto: B. Lergetporer
Na prije nekoliko dana objavljenu vijest o gorostasnoj psini, vrsti morskog psa viđenoj uz samu obalu Cresa, i to blizu kampa, reagirao je kolekcionar Franko Neretich, porijeklom s Lošinja i Ilovika, a adrese u New Yorku.

Iz svoje nam je kolekcije poslao fotografiju koju je 1901. godine načinio Benedikt Lergetporer, na kojoj je prikazan tada ulovljen morski pas. Bilo je to vrijeme mnogo bogatijeg ribljeg fonda i vrijeme u kojemu je riba činila oslonac prehrane otočnog stanovništva.

Austrijanac Lergetporer (1845.-1910.) otvorio je u Malom Lošinju - a tada je Lošinj pripadao austrijskom "krilu" dvojne monarhije Austro-Ugarske - fotografsku radnju 1897. godine i između ostalih motiva, načinio je seriju fotografija riba, za koju postoji mogućnost da je najstarija takva fotografska serija jadranskih riba. Nedavno je u suradnji kolekcionara Nereticha i stručnog osoblja Lošinjskog muzeja na zidovima u lošinjskoj ribarnici postavljen niz reprodukcija tih fotografija, popraćen legendom na hrvatskom, engleskom i latinskom jeziku. Lergetporerov posao preuzeli su poslije njegove smrti kćer Romana i njen suprug Dante Lussin, čije se panorame Lošinja mogu vidjeti u galeriji "Fritzi" u glavnom objektu Lošinjskog muzeja.