Škola u Velom Lošinju 1914. godine

Hrvatska škola u Velom Lošinju, 1914. g.
Hrvatska škola u Velom Lošinju, 1914. g.
Iz svoje bogate kolekcije povijesnih fotografija Lošinja, fotografiju Škole Družbe sv. Ćirila i Metoda za Istru u Velom Lošinju dostavio nam je Franko Neretich, naš iseljenik u Sjedinjenim Američkim Državama.


Škola je bila jedna od osnovnih škola koje je, tada u sklopu Austro-Ugarske, diljem istarsko-kvarnerskog područja otvarala Družba, a otvorena je 1907. godine. Fotografija je nastala sedam godina kasnije, uoči I. svjetskog rata. Iako to, zbog ondašnjih tehničkih ograničenja, s fotografije nije posve jasno, dokumentirano je da se na školama Družbe vijorila trobojnica (ovdje vidljiva kao vodoravan niz tamne, svijetle i tamne pruge), hrvatska, crveno-bijelo-plava.

Iako je tada brojala preko stotinu učenika, škola je zatvorena 1918. godine, dolaskom na Lošinj vlasti Kraljevine Italije, koja je u zgradu koristila kao zatvor i za potrebe svoje vojske. Poslije II. svjetskog rata, ponovno pokrenuta škola na hrvatskom jeziku radila je u drugom prostoru (u istome u kojemu je, kao jedina u mjestu, radila talijanska škola), a 1971. godine vraćena je u obnovljenu staru zgradu, u kojoj radi i danas, kao područni odjel OŠ Marija Martinolića iz Malog Lošinja.