Trideset godina obnovljenog lošinjskog ogranka Matice hrvatske

Vodstvo Ogranka Matice hrvatske u M. Lošinju 1990. g.
Vodstvo Ogranka Matice hrvatske u M. Lošinju 1990. g.
Ovaj je tjedan Ogranak Matice hrvatske u Malom Lošinju napunio tridesetogodišnji staž, barem u sadašnjem organizacijskom obliku.


Utemeljena 1842. godine kao "Matica ilirska", od 1874. godine ima današnji naziv, a definira se kao "samostalna, neprofitna i nevladina udruga, (...) društvo za promicanje hrvatske kulture, koje je svojom djelatnošću i kontinuitetom postalo nacionalna institucija", Matica hrvatska već je postojala u Malom Lošinju u drugoj polovici XIX. stoljeća, potom je početkom sedamdesetih godina XX. stoljeća pokušana obnova njenog ogranka, ali su to vlasti spriječile.

Političkim promjenama u Hrvatskoj 1990. godine nestale su zapreke za obnavljanje lošinjskog ogranka. Na fotografiji načinjenoj neposredno nakon održavanja utemeljiteljsko-obnoviteljske skupštine 1. prosinca 1990. godine u Kinu Vladimira Nazora u Malom Lošinju, na kojoj je posebni gost bio Vlado Gotovac, snimljeni su članovi Izvršnog odbora - u prednjem redu Branimir Kojić, Maja Zorović, predsjednik ogranka Tomislav Gospodnetić (ostao na čelu ogranka narednih 29 godina), Zrinka Jensch, Vjekoslav Dragičević i Krunoslav Seletković, a iza njih Ivo Duplančić, Nena Nosalj i Ivo Baotić.