Rovenska kakva je nekada bila

Rovenska prije nešto manje od stoljeća
Rovenska prije nešto manje od stoljeća
Kažu ponekad da se kotač povijesti vrti sve brže, misleći pritom na to da se svijet mijenja sve hitrijim ritmom.


Način života, rada i zabave, izgled ljudi i prostora u današnjici se mijenja iz generacije u generaciju, što prije nije bio slučaj - promjene su bile spore. Zorno to pokazuje fotografija iz Rovenske, uvale u Velom Lošinju, načinjena tridesetih godina prošlog stoljeća.

Na slici, osim mještana, u fokusu je telad, što bi danas bilo nezamislivo. Ta stoka vođena je na pašu uzbrdo, oko same uvale. Neki oblici stočarstva i dalje su se održali, pa se ovdje još mogu vidjeti ovce, ponekad i koze. Prvi red kuća nije bio namijenjen turizmu i ugostiteljstvu kao što je to danas, već su u tim prostorima bili magazini. Uočljiva je i razlika u izgledu obale; prije manje od sto godina, nije se moglo hodati ravnim kamenim pločama. Najbitniji način privređivanja stanovništva Rovenske bio je ribolov, što se do danas održalo tek u malobrojnim slučajevima.

Fotografiju nam je ustupila čitateljica Anica Bonić Rakovac iz Velog Lošinja, a imate li i vi zanimljivu fotografiju iz otočne povijesti, koju - uz datum i još poneki podatak - želite pokazati i drugima, kontaktirajte redakciju.