O brodovima kroz osam stoljeća

Dr. Ferdinand Trenc / foto: B. Purić
Dr. Ferdinand Trenc / foto: B. Purić
O deset tipova brodova koji su plovili Jadranom u proteklih osamsto godina, predavanje je u Malom Lošinju održao umirovljeni sveučilišni profesor dr. Ferdinand Trenc.

Slovenski ekspert, koji u mirovini sve veći dio godine provodi u Nerezinama, ponovo je bio gost Kluba pomoraca Lošinja i Lošinjskog muzeja, ovaj put u sklopu priredbe "Lošinjskim jedrima oko svijeta", a najavno za knjige koje bi trebale izaći krajem godine, koje priprema zajedno sa Zrinkom Ettinger Starčić. Jedna od knjiga bit će dvojezična, na hrvatskom i slovenskom, a druga na engleskom jeziku. Bit će ilustrirane s po stotinjak fotografija, slika i nacrta pomoću kojih će zainteresirani moći izraditi i makete brodova.

Trenc je na predavanju dao uvid u karakteristike, način korištenja i povijesni kontekst deset brodova - krčkog jedrenjaka iz XIII. stoljeća, medulinskog teretnog jedrenjaka iz XV. stoljeća, lošinjskog gripa iz XVII. stoljeća, senjskog gripa fregaduna iz XVII. stoljeća, mletačke eskortne pulake iz XVIII. stoljeća, sjevernojadranske bracere iz XIX. stoljeća, sjevernojadranskog trabakula iz XIX. stoljeća, lošinjskog logera iz XIX. stoljeća te istarskog bragoceta iz XX. stoljeća.