I u Nerezinama priča o gospodarskom uspjehu Linardića

b_400_400_16777215_00_images_novosti_2019-08_izlozba-destilerijalinardic-nerezine2019a.jpgNakon Cresa, sada je u Nerezinama postavljena izložba "Miris pobjede" o radu svojedobno vrlo uspješne destilerije eteričnih ulja u Martinšćici.

Poduzetništvo i poduzetnički duh, koje nisu često zastupljeni u izložbama, prikazani su izložbom i knjigom koje su pripremile autorice Irena Dlaka i Inge Solis. Pružena je priča o pokretanju destilerije, prvim teškoćama, uspjesima na međunarodnom tržištu (Njemačka, SAD) te političko-ekonomskim promjenama u kojima je destilerija prestala s radom. Izložba u vijećnici iznad nerezinskog poštanskog ureda ostat će otvorena do 21. rujna, a ondje je osim knjige, moguće nabaviti i postere s ilustracijama Zdenka Bašića, parfem "Victory" kreiran u sadašnjoj destileriji OPG-a Kučić iz Martinšćice te osvježivač za prostor s mirisom ovog parfema.

Organizatori nerezinskog otvaranja izložbe nisu imali sreće; zbog izrazito nepovoljnog vremena u petak navečer, mnogi su potencijalni posjetitelji ipak odlučili ostati kod kuće. Govorile su Flavia Zorović uime domaćina, Društva "Sv. Frane", jedna od autorica Irena Dlaka te Jelena Dunato, ravnateljica Creskog muzeja u kojem je u lipnju otvorena prva izložba. Prikazan je dokumentarni film "Bačvar pa tvorničar s Cresa" Zaima Šehovića.

I same su Nerezine itekako povezane s ovom temom; sredinom XIX. stoljeća je kapetan duge plovidbe Dinko Zorović Sujev, uvidjevši da se na sjeveru Europe traže lovor i kadulja, u Nerezinama organizirao posao - mještani su brali i sušili ovo bilje, a potom davali Zoroviću u zamjenu za robu široke potrošnje koju je on donosio s pomorskih putovanja. Posao je išao tako dobro da je novoizgrađenome jedrenjaku dao ime prema lovoru - "Lauro".

Dodajmo i da je u tijeku dogovaranje još jednog mjesta postavljanja izložbe; prođe li sve prema planu, dogodine će "Miris pobjede" moći osjetiti i publika u New Yorku.