Dan europske baštine

    b_400_400_16777215_00_images_novosti_2013-00_muzej-ml-prozor.jpgLošinjski muzej, 20. rujna, obilježit će Dane europske baštine otvorenim vratima muzeja, a svim zainteresiranim posjetiteljima, od 18 sati bit će ponuđeno i besplatno vodstvo po muzeju.

    Ideja obilježavanja Dana europske baštine rođena je u Granadi (Španjolska) 3. listopada 1985. prilikom održavanja II. konferencije europskih ministara odgovornih za arhitektonsku baštinu Vijeća Europe. Tom je prilikom francuski ministar kulture predložio širenje inicijative "Otvorenih vrata kulturnih dobara", pokrenute u Francuskoj 1984. godine, na druge europske zemlje. Iz godine u godinu ta manifestacija postaje sve značajnija u cijeloj Europi.

    Smisao je manifestacije povezivanje europskih zemalja putem kulturno-povijesnih vrijednosti kao zajedničkoga kulturnog nasljeđa našega kontinenta. Važan je cilj manifestacije širiti znanje i svijest o vlastitom kulturnom naslijeđu kao i vrijednostima drugih kultura, mogućim interakcijama, toleranciji i poštovanju. Zadatak Dana europske baštine jest višestruk: senzibiliziranje građana za kulturnu raznolikost i bogatstvo Europe, stvaranje povoljne klime za međukulturalni dijalog i poznavanje bogatog europskog kulturnog mozaika, borba protiv rasizma i ksenofobije, poticanje na toleranciju prema strancima u Europi, jačanje osjećaja identiteta i zajedništva svih Europljana te poticanje Europe da se suoči s društvenim, političkim i ekonomskim izazovima.

    U njima sudjeluju tijela državne i lokalne samouprave, kulturne ustanove, muzeji, razne udruge, instituti, organizacije i privatne fondacije.

    Godine 1995. inicijativi Vijeća Europe pridružila se i Republika Hrvatska, a od tada se Dani europske baštine obilježavaju svake godine u više mjesta u Hrvatskoj.