U ribarnici trlje, kovači i salpe i na zidovima

foto: B. Purić
foto: B. Purić
Interijer nedavno preuređene ribarnice u Malom Lošinju od ove godine krase fotografije riba nastale u razdoblju od 1898. do 1903. godine, čiji je autor Benedikt Lergetporer.

Reprodukcije Lergetporerovih fotografija Lošinjskom je muzeju, odnosno Gradu Malom Lošinju, dao kolekcionar Franko Neretich, porijeklom s Lošinja i Ilovika, a posljednjih pedesetak godina stanovnik New Yorka. U posjedu je bogate zbirke starih razglednica i fotografija Lošinja, koje preko knjiga i interneta pokazuje široj javnosti.

Moguće je da su fotografije, čije su reprodukcije postavljene u ribarnici, najstarije takve fotografije jadranskih riba. Na zidovima ribarnice izložene su zajedno s pripadajućim natpisima - nazivima na hrvatskom, engleskom i latinskom jeziku - to sve dolazi najviše do izražaja u ovo doba godine, kada je porastao broj onih koji borave na otoku, pa time i pohode ribarnicu.

Lergetporer, Austrijanac iz Salzburga (rođen 1845., umro 1910. godine), u Malom Lošinju je otvorio fotografsku radnju 1897. godine, a nakon njegove smrti posao su preuzeli njegova kćer Romana i zet Dante Lussin, a kada je i on 1937. godine umro, dalje su posao vodili njegova kćer Alice i muž Ervin Pfeifer. Panorame Lošinja koje je napravio Lussin čine dio stalnog postava u sjedištu Lošinjskog muzeja, na galeriji glavne dvorane.