Što su umjetnici pisali Mihičiću?

foto: B. Purić
foto: B. Purić
Izložba dijela korespondencije koju je Andro Vid Mihičić (1896.-1992.), povjesničar umjetnosti i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, rodom iz Beloga, imao s uglednim domaćim umjetnicima, otvorena je u sjedištu Lošinjskog muzeja - palači "Fritzi" u Malom Lošinju.

Na studijskoj je izložbi oko godinu dana radila kustosica Martinela Dragičević, a prevladavaju pisma, dopisnice i razglednice koje je dobivao Mihičić, čija umjetnička zbirka sada predstavlja jedan od temelja stalnog postava lošinjske muzejske ustanove. Za prelazak vrijednih umjetnina Mihičića i njegove supruge Katarine (rođ. Potočki) u vlasništvo tadašnje Općine Cres-Lošinj, tadašnji su općinari, odnosno članovi lošinjskog kulturnog kruga, organizirali doživotnu skrb za bračni par Mihičić i objavu Mihičićevih rukopisa ("Sonde", "Stope u prahu", "Kucanje na vrata tajne", "Prividi i slutnje"). O tome je na otvaranju izložbe govorio jedan od aktera, Julijano Sokolić. Autorica izložbe i pripadajućeg kataloga Martinela Dragičević govorila je o sadržaju Mihičićeve ostavštine, zaključivši iz korespondencije da je "među umjetnicima vladala privrženost i prijateljstvo" i zahvalivši velikom broju suradnika, među kojima je istaknula Tihomilu Krstulović Becker, kći splitskog kipara Andrije Krstulovića, Mihičićevog prijatelja. Ona je i sama prisustvovala otvaranju, prepričavši nekoliko anegdota iz njihovih susreta i dočaravši atmosferu u zagrebačkom domu Mihičićevih. Još su na otvaranju govorile ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić i lošinjska gradonačelnica Ana Kučić.

Izloženo je i nekoliko umjetnina iz zbirke "Mihičić". Izložba, svojevrsno "putovanje kroz vrijeme", ostat će otvorena do 1. rujna, dokad će posjetitelji imati priliku upoznati život velikana s Tramuntane, bez kojega bi otočna kulturna baština bila znatno siromašnija i, naročito, neraznovrsnija.