U Solinu nagrađen Muzej Apoksiomena

Marko Španjol (u sredini) preuzeo je priznanje
Marko Španjol (u sredini) preuzeo je priznanje
Na petom po redu Međunarodnom kongresu povijesnih gradova održanom u Solinu, priznanje "Plautilla" dobio je Muzej Apoksiomena iz Malog Lošinja.

"Plautilla" je kulturno-turistička nagrada, plaketa sa zlatnim znakom, koju organizatori dodjeljuju ustanovama koje su se istaknule u aktivnostima zaštite i obnove turističke destinacije. Muzejski kustos Marko Španjol, koji je do nedavnog uključenja Muzeja Apoksiomena u sastav Lošinjskog muzeja bio njegov v.d. ravnatelj, održao je u Solinu predavanje na temu "Uspješan primjer storytellinga (pričanja priče) u muzejima".

Na kongresu su sudjelovali predavači iz turističke i arheološke struke iz Hrvatske, Austrije, Rumunjske i Češke. Osim predavanja, održana je i rasprava na temu "Poduzetništvo u kulturi i turizmu".


Na današnji dan:

03.06.1848.

U M. Lošinju rođen Šime Kvirin Kozulić, nastavnik na Pomorskoj školi i utemeljitelj Hrvatske čitaonice u M. Lošinju 1887., sudjelovao u pokretanju hrvatske osnovne škole u M. i V. Lošinju

03.06.2016.

U Krku umro mons. Josip Bandera (r. 1914. u Belom), župnik, papinski protonotar, bio najstariji aktivni svećenik u Hrvatskoj