Jedinstveni Mate Balota ostavio trag i na otocima

Olivela Franko, Julijano Sokolić i Marijana Dlačić / foto: B. Purić
Olivela Franko, Julijano Sokolić i Marijana Dlačić / foto: B. Purić
Životni put, njegova profesionalna karijera, te novinarsko i pjesničko stvaralaštvo Mije Mirkovića, poznatog i pod pseudonimom Mate Balota, bili su teme književne večeri održane u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Malom Lošinju.

Svojim aktivnostima jedinstveni Mirković rođen je 1898. u Raklju, malom mjestu u jugoistočnom dijelu Istre, a za II. svjetskog rata bio je novinar i urednik "Hrvatskog lista" u Puli. Filozofiju i slavistiku studirao je poslije rata u Zagrebu i Beogradu, a ekonomske i društvene znanosti u Berlinu i Frankfurtu, doktoriravši u dobi od 25 godina temom "O glavnom razlogu gospodarske zaostalosti slavenskih naroda". Kako je u ono vrijeme Istra bila pod talijanskom okupacijom, radio je u raznim gradovima tadašnje Jugoslavije. Godine 1938. objavio je zbirku čakavskih pjesama "Dragi kamen", izašlu u više izdanja, a poznata je i njegova monografija "Puna je Pula" iz 1954. godine. Sudjelovao je na mirovnoj konferenciji u Parizu 1946. godine, čiji je ishod bio konačni povratak Istre Hrvatskoj, u sklopu Jugoslavije. Član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti postao je 1947. godine, a uz profesorski rad, objavio je niz udžbenika i drugih djela s temom ekonomije. Svojim je znanstvenim i književničkim radom ostavio traga i na cresko-lošinjskom otočju, u čemu valja izdvojiti monografiju "Otok Susak" objavljenu 1957. godine. Preminuo je 1963. godine u Zagrebu. Otada se u spomen na Mirkovića priređuju "Susreti na dragom kamenu", čije je izdanje iz 1983. godine održano u Malom Lošinju. Mirkovićevo ime nosi ulica u Malom Lošinju, blizu Bojčića.

Na "Večeri za Balotu", o Mirkovićem je životu i djelu govorio Julijano Sokolić, predsjednik Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj. Tajnica otočne katedre Marijana Dlačić čitala je Mirkovićeve prozne tekstove, a pjesme u dijalektu recitirale su Olivela Franko, ravnateljica lošinjske OŠ Marija Martinolića, te Ana Vuljan, Nika Valendžić i Petra Lekić, tri učenice škole, koje je pripremila učiteljica Barbara Karčić-Pozerina. Sokolić je pročitao i pozdravni dopis Mirkovićeva unuka, također Mije Mirkovića, koji živi u Ridgewoodu kraj New Yorka.

Ovom su prigodom bile izložene Mirkovićeve knjige u posjedu Gradske knjižnice, a na kraju je druženje nastavljeno uz glazbu pulskog etnomuzikologa i glazbenika Bruna Krajcara.