Povijesti Katedre pridonijeli Bejani, Valunjani, Puntari i Nerezinci

Bernard Balon i Julijano Sokolić / foto: B. Purić
Bernard Balon i Julijano Sokolić / foto: B. Purić
Nakon Cresa, i u Malom Lošinju predstavljene su dvije nove knjige Zavičajne biblioteke, edicije Katedre Čakavskoga sabora Cres-Lošinj.

O zborniku "Trideset godina Katedre Čakavskoga sabora Cres-Lošinj (1987.-2017.)" govorio je njegov priređivač dr. Julijano Sokolić, predsjednik Katedre. U knjizi je opisano utemeljenje ove udruge 1987. godine i njeno djelovanje kao jedne od katedara u okviru Čakavskog sabora utemeljenog 1969. godine. Govoreći o zborniku, Sokolić je izdvojio djelovanje drugih udruga koje su kolektivni članovi Katedre - Društva "Tramuntana" iz Belog, "Bratohna" iz Valuna, "Puntara" iz Punte Križa i "Sv. Frane" iz Nerezina, te ulogu koju su u prvim godinama rada imali velikani domaćeg kulturnog života Andro Vid Mihičić i Branko Fučić.

O knjizi "Lijepa Mare" i njenom autoru Anti Tentoru govorio je urednik Bernard Balon. Riječ je o pripovijetki creskog književnika (1860.-1910.), objavljenoj 1881. godine u almanahu "Hrvatska". Na ideju akademika Josipa Bratulića, sada je objavljena kao samostalno izdanje. Tentor je ispričao priču o danima raspada višestoljetne mletačke uprave u Cresu 1797. godine, isprepletenu s ljubavnim zapletom u čijem je središtu seoska djevojka Marija, a borba za njenu ljubav postaje okidač za ustanak Cresana protiv ionako im već omražene venecijanske vlastele. Iako su poneka imena i zemljopisni pojmovi izmijenjeni, opisani su stvarni događaji iz creske povijesti.

Večer u Gradskoj knjižnici i čitaonici obogatio je nastup lošinjske muške klape "Čikat", a program je vodila tajnica otočne Katedre Marijana Dlačić. Pročitan je pozdrav Margite Nikolić, prve predsjednice Katedre, koja nije mogla doći s Unija zbog slabe vremenske prognoze.