Na drugim "Analima" o otočnoj povijesti s različitih aspekata

Dr. Laris Borić govorio je o Ivanu Gapiću - zaboravljenom schiavoneu / foto: W. Salković
Dr. Laris Borić govorio je o Ivanu Gapiću - zaboravljenom schiavoneu / foto: W. Salković
Po drugi put je u Cresu održan znanstveni skup "Creski anali", na kojemu su u prvom planu bile teme iz otočne povijesti, kroz izlaganja velikog broja predavača.

Nakon uvodnih riječi dr. Uga Toića iz Otočne razvojne agencije i gradonačelnika Kristijana Jurjaka, pod vodstvom moderatorice Jelene Dunato održan je prvi dio skupa. Niz izlaganja otvorio je dr. Laris Borić temom o Ivanu Gapiću, "zaboravljenom creskom schiavoneu", a uslijedili su dr. Marijan Bradanović s temom o creskim klesarima s prijelaza iz XV. u XVI. stoljeće, zatim Marijan Eršte koji je govorio o creskoj Vivarinijevoj slici, te Iva Jazbec Tomaić o svilama XVIII. stoljeća očuvanim u creskom franjevačkom samostanu. Ona je pročitala i izlaganje Mateje Jerman "Osor očima Thomasa Grahama Jacksona". U nastavku je o creskoj loži govorila dr. Krasanka Majer Jurišić, a prvi dio zaključio je Ivan Braut temom o Gradskoj vijećnici u Cresu.

U drugom dijelu, prvo izlaganje, o creskoj galiji "Sv. Nikola s Krunom" u bitci kod Lepanta, imali su Alvise Chiole i Melita Chiole, potom su dr. Franjo Velčić i dr. Marija Andraka govorili o creskom narodnjaku Marku Buničiću, zatim Jasminka Ćus-Rukonić o heraldičkoj baštini Osora, te Marijana Dlačić o cresko-osorskom knezu Giacomu Pasqualigu.

Ulogu moderatora u trećem i četvrtom dijelu preuzeo je dr. Juraj Sepčić, a izlagali su dr. Amir Muzur, dr. Igor Eterović i Robert Doričić o obitelji Margan, zatim dr. Blaženka Grahovac o genetskom nasljeđu autohtonih Cresana, Inge Solis i Irena Dlaka o destileriji eteričnih ulja u Martinšćici, te skupina učenika creske gimnazije o Vranskom jezeru.

Četvrti dio otvorio je Ivo Saganić temom o kamaldoljanskom samostanu u uvali Tiha, nastavio dr. Julijano Sokolić o Katedri Čakavskog sabora Cres-Lošinj, zatim Ljubo Galjanić o obiteljskim nadimcima Punte Križa, Mladen Bastijanić o obitelji Paliska, Giovanna Jerolimić o zgradi Dječjeg vrtića u Cresu, te dr. Juraj Sepčić s temom "Tradicijska narodna vjerovanja u Cresu: 'zakopana blaga' - između fantazije i moguće stvarnosti".

Skup je održan u dvorani zgrade Zajednice Talijana na glavnom gradskom trgu.