Creski i Lošinjski muzej pripremaju svoje noći

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2013-00_muzej-ml-prozor.jpgMuzeji u Cresu i Malom Lošinju pripremaju se za ovogodišnju Noć muzeja, priredbu u kojoj nastoje pridobiti publiku na načine drugačije od uobičajenih...

U oba muzeja, početak je u 18 sati, a predviđeno je da muzeji zatvore vrata u 1 sat u noći.

Tema Noći muzeja u Creskom muzeju bit će cresko zdravstvo. Izlošci će biti tematski vezani za povijest zdravstva na najvećem hrvatskom otoku od sredine XIX. stoljeća do danas, pa će ovo biti prilika za prisjećanje na medicinske djelatnike - liječnike, zubare, ljekarnike - koji su u gradu ostavili dublji trag, ali i one koji su otočnih korijena, a profesionalnu su afirmaciju stekli u većim sredinama Hrvatske i inozemstva.

U Lošinjskom muzeju, tema nosi naslov "Kreativni inkubator", a bit će riječi o osobama koje su ostavile trag u znanosti, a vezane su za Lošinj bilo korijenima, bilo dijelom svojih karijera. Sudionici ovogodišnje izložbe u 19 će sati održati kratka predstavljanja.

Osim toga, ova izložba moći će se pogledati još i od 1. do 5. veljače od 10 do 12 sati.

Na nacionalnoj razini, tema ovogodišnje Noći muzeja je "Utemeljitelji i reformatori - Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena", a u koordinaciji Hrvatskog muzejskog društva sudjeluje dvjestotinjak muzejskih ustanova diljem naše zemlje.