Temelj za istraživanja Gopčevićevog rada

Dorian Božičević i Željko Andreić / foto: B. Purić
Dorian Božičević i Željko Andreić / foto: B. Purić
Predstavljena je bibliografija časopisa "Astronomische Rundschau" čija je 103 broja od 1899. do 1909. godine u Malom Lošinju objavio Spiridon Gopčević, koristeći se pseudonimom Leo Brenner.

Autor publikacije je umirovljeni zagrebački liječnik dr. Goran Ivanišević, odmalena čest posjetitelj Lošinja, koji je velik dio svoga slobodnog vremena posvetio astronomiji i povijesti Lošinja. O publikaciji su na predstavljanju u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Malom Lošinju govorili Dorian Božičević iz lošinjskog Astronomskog društva "Leo Brenner" i dr. Željko Andreić, recenzent izdanja.

"Gopčević se za Lošinj opredijelio zbog izvrsne vidljivosti, zraka bez prašine i malih razlika između dnevnih i noćnih temperatura", kazao je Božičević. "Osim stručnog dijela, u časopisu je bilo riječi i o prirodi i životu Lošinja", dodao je Andreić, ističući da knjižica postaje prvi korak za buduća istraživanja o radu Gopčevića u lošinjskoj zvjezdarnici "Manora", onodobnom međunarodno priznatom astronomskom središtu.

Predstavljanje je održano u sklopu lošinjskog dijela Festivala znanosti.