Kako nastaju toponimi

Detalj iz palače Moise / foto: B. P.
Detalj iz palače Moise / foto: B. P.
Toponimi, odnosno imena naselja, dijelova naselja, brda, dolina, polja i dr., bit će tema predavanja "Imenovanje prostora - Apsyrtides" koje će se u četvrtak održati u Cresu.


Predavači su prof. Nina Spicijarić Paškvan iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i prof. Branimir Paškvan s Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke, a mjesto održavanja je palača "Moise", s početkom u 19 sati. Organizator predavanja je Sveučilište u Rijeci.

"Izlaganje za cilj ima predstaviti creskoj publici nekoliko odvojenih, ali tijesno povezanih tema. S jedne strane pokušat će se svim znatiželjnicima dati nekoliko tumačenja otočkih toponima oko kojih postoji suglasnost unutar toponomastičke zajednice. S druge strane nastojati će se publici dati uvid u proces toponomastičkog istraživanja koji je u suštini vrlo zanimljiv i u mnogočemu nalik na detektivski ili još prije forenzički zadatak. Na koncu, predstavit će se creskoj javnosti plan istraživanja cresko-lošinjske toponimije i pozvati sve zainteresirane da se pridruže u otkrivanju odnosa prostora kopna i mora", najavljuje organizator.