Nedjeljna tombola - tradicija koja traje

Nedjeljna tombola / foto: B. Purić
Nedjeljna tombola / foto: B. Purić
Tradicionalna razonoda stanovnica otoka Suska u nedjeljnim poslijepodnevnim satima je igranje tombole, za koju se ne zna kada se i kako ukorijenila na otoku. U društvenoj prostoriji u Donjem selu zatekli smo ove nedjelje šest Sušćanki.


Prije deset godina, mnogo toga o načinu igranja, od pravila igre preko običaja vezanih za uključivanje u igru pa do dobitaka, istražio je i zabilježio u međuvremeni preminuli kolega Borislav Ostojić (1937.-2020.), riječki novinar i fotograf, koji je svake godine po nekoliko mjeseci provodio na Susku i posljednjih godina bilješkama i fotografijama o prošlosti i sadašnjosti Suska na Facebooku stvorio riznicu pješčanog otoka, koja zavređuje postati leksikon ove male zajednice, po mogućnosti u obliku monografije.

U sjećanje na kolegu Ostojića, prenosimo dio njegovog priloga o tomboli na Susku...

"U ljeto, kad susački 'Amerikani', dođu na odmor, na rodni otok, na susačkoj tomboli najviše je igračica jer se domaćim ženama pridruže pristigle 'Amerikanke'. Susačku tombolu igraju, uglavnom, starije žene, one iznad pola stoljeća na leđima. Kad neka Suščanka započne igrati tombolu, ne prekida je 'sve dok može hodit'. Jedina je to društvena igra za žene na Susku. Suščanke ne igraju 'na karte' ili 'na balote' (boćanje) kao muškarci, također nedjeljom poslije podne.
Suščanska tombola ima svoj ustaljeni ritual pa je zanimljiva i radoznalom promatraču (u pravilu rijetkom), a ne samo sudionicama. Kad na tombolu stignu prve igračice (uvijek u 15,30 sati), one posjedaju u krug. Ostale igračice stignu najkasnije do 16 sati. Kako dođe koja igračica, odmah se pridružuje igri, bez čekanja da jedan krug tombole završi.
Čim igra započne, igračice novcem otkupljuju 'kartele' (vlastite listiće tombole). Obično se otkupljuje 3, 6, 9 ili 12 'kartela', ovisno o sposobnosti pojedine igračice da prati izvlačenje brojeva. Prikupljeni novac stavlja se na kup, prebroji i određuje visina 'činkvine' (pet brojeva u jednom redu) i vrijednost 'fate', glavnog zgoditka tombole (svi brojevi na listiću, njih 15). Nije rijetkost da i po nekoliko igračica istodobno ima 'činkvinu' ili 'fatu'. Kad se to dogodi, dobitak se ravnopravno dijeli između igračica.
Brojeve (velikom brzinom) iz platnene vrećice izvlači jedna od iskusnijih igračica tombole i glasno ih izvikuje, dakako, na specifičnom susačkom govoru (5 – pjet, 11 – undiči, 50 – pedesjet, 55 – pedesjetpjet, 69 – zingezo, 90 – stori itd.).
Premda se susačka tombola igra s malim ulozima i malim dobicima, na kraju su najzadovoljnije one igračice koje se vraćaju s više novca nego su ga donijele na tombolu. Rezultati tombole lijepo se vide na licima igračica kad odlaze (obično nakon 4-5 sati igre) svojim kućama.
Danas se susačka tombola igra u društvenoj prostoriji iznad Kluba iseljenika, a u prošlosti se igrala na raznim mjestima (u mjesnoj Osnovnoj školi, ali i u privatnim većim kućama). Kad je Susak imao više stanovnika (nekada i više od 1.500), tombola se igrala u Donjem ali i u Gornjem selu. Odavno na Susku u Gornjem selu nema starijih Suščana, pa se tu tombola i ne igra."