Priznanje videoreportaži o glagoljici lošinjskih srednjoškolaca

foto: SŠ A. Haračića
foto: SŠ A. Haračića
Na Državnom natječaju za pisanje zavičajnog putopisa i snimanje zavičajne videoreportaže "U skitnjama s Matkom Peićem", koji je raspisao Ogranak Matice hrvatske u Požegi, videoreportaža lošinjskih srednjoškolaca dobila je priznanje.


Mentorice Milica Prole i Zrinka Jensch i učenici Leonardo Desanti, Antea Mandić, Emili Cvijić, David Banac i Sara Satalić, uz sudjelovanje voditeljice filmske skupine Ružice Dodig, pripremili su videoreportažu "Osorski glagoljski tekstovi" koja je pohvaljena, uz onu požeške srednjoškolke Dane Damjanović i njene mentorice Marije Mrkojević.

"Videoreportaža je montirana izvrsno i profesionalno. Glazba je bila nenametljiva i u skladu s temom, snimke sa zemlje i iz zraka su prekrasne i s puno efekata. Naratorice su svoj tekst izlagale ozbiljno i pravilno. Jedna tema koja sama po sebi nije zanimljiva, iznesena je na zabavan i zanimljiv način. Zavičajnost je vidljiva u slici, a posebno u interpretaciji dijela reportaže gdje se jedna od oporuka čita starim nerezinskim govorom" - tako je lošinjski uradak opisalo povjerenstvo, u kojem su bili povjerenik za medije Požeške biskupije Marijan Pavelić, Miroslav Paulić iz Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi te Inga Devčić iz Gradske knjižnice u Požegi.

Iz praktičnih razloga, u jučerašnjem proglašenju lošinjski su srednjoškolci sudjelovali preko videoveze.