Otočni kapetani: Agostino Straulino

Agostino Straulino
Agostino Straulino
Na portalu Otoci.net, u suradnji s Klubom pomoraca Lošinj, ove godine mini-biografijama predstavljamo 26 istaknutih kapetana iz bogate lošinjske pomorske povijesti, prema izboru dr. Julijana Sokolića.


Agostino Straulino (1914. - 2004.)

U Malom Lošinju rođen je 10. listopada 1914. godine Agostino – Tino Straulino, u brodovlasničkoj obitelji. Završio je Pomorsku školu u rodnom mjestu, a potom Mornaričku akademiju u Livornu, te je dosegnuo čin admirala talijanske ratne mornarice.

Straulino je bio jedriličar svjetskog formata. Već je 1938. postao državni prvak, te prvak Europe u jedrilici klase Star (Zvijezda), kada je Mali Lošinj bio pod talijanskom upravom. Poslije Drugog svjetskog rata trajno se nastanio u Rimu.

Od 1946. do 1973. osvojio je brojne regate i naslove te postao višestruki državni, europski i svjetski prvak 1953. i 1956. u Staru, a 1965. godine u klasi 5,5. Godine 1952. Straulino postaje olimpijski pobjednik u Finskoj, u klasi Star, u onoj znamenitoj regati kada su Malološinjani nastupili u dvije reprezentacije u istoj kategoriji – Straulino i Rode za Italiju, a Fafangel i Bašić za Jugoslaviju.

U povodu proslave 100. obljetnice međunarodne jedriličarske federacije (ISAF), Agostino Straulino je izabran među velikane u Kući slavnih ("Hall of Fame") sportskih jedriličara.

Počasnim građaninom Grada Malog Lošinja proglašen je 2000. godine.

Preminuo je u Rimu 2004. godine, a pokopan u obiteljskoj grobnici u Malom Lošinju.

Ovime zaključujemo serijal napisa, a sve predstavljene kapetane može se naći u "Zlatnoj knjizi lošinjskog pomorstva", koja se može nabaviti u Klubu pomoraca Lošinja.