Otočni kapetani: Giovanni A. Scopinich

Giovanni Antonio Scopinich
Giovanni Antonio Scopinich
Na portalu Otoci.net, u suradnji s Klubom pomoraca Lošinj, ove godine mini-biografijama predstavljamo 26 istaknutih kapetana iz bogate lošinjske pomorske povijesti, prema izboru dr. Julijana Sokolića.


Giovanni Antonio Scopinich (Johann Anton Ritter Scopinich von Küstenhort) (1815.-1893.)

Rođen je u Malom Lošinju, 8. srpnja 1815. godine. Otac Matteo bio je kapetan trgovačke mornarice pa je Giovanni još kao dijete počeo raditi na očevom brodu.

Završio je Mornaričku školu 1831. u Veneciji i stupio u službu austrijske ratne mornarice. Plovi na ratnim brodovima te je 1839. unaprijeđen u zapovjednika za ratnom brodu "Salona". Godine 1849. promaknut je u čin kapetana korvete zbog uspjeha u suzbijanju gusarstva te odlikovan Ordenom željezne krune. U austrijski viteški stalež primljen je 1851., kada je dobio titulu "von Küstenhort".

Kao kapetan fregate, pedesetih godina 19. stoljeća, obavljao je niz dužnosti na kopnu, u Drugom pomorskom zapovjedništvu u Puli, u Lučkom admiralitetu u Veneciji i u arsenalu kao direktor za naoružanje, a onda se ponovno vraća brodovima. Zapovjednik je fregate "Bellona", a potom još jedne fregate na vijak "Donau".

U čin kontraadmirala promaknut je 23. lipnja 1859. godine. Sljedeće je godine umirovljen, pa je najprije živio u Trstu, a onda u Veneciji gdje je umro 6. studenog 1898. godine. Uz već spomenuto odličje odlikovan je Ratnom medaljom te Ordenom sv. Grgura Velikog drugog stupnja, kojim ga je odlikovao papa.

Ovaj serijal napisa - koje objavljujemo dvaput mjesečno - ujedno je i poziv drugim istraživačima pomorske povijesti, da svojim saznanjima obogate biografije istaknutih kapetana.