Ponovo fešta za iseljenike, dogodine Nerezinski beseduar

foto: F. Z.
foto: F. Z.
Za iseljenike koji ljeti borave u "starom kraju", u Nerezinama je priređena zajednička večera.


Dvije godine, iz poznatih razloga, ovakve večere nisu priređivane, a sada se na terasi hotela "Televrin" okupilo pedesetak osoba - iseljenika, potomaka iseljenika, koji su rođeni daleko od otoka te njihovi nerezinski domaćini.

Pozdravljajući okupljene uime Društva "Sv. Frane", Flavia Zorović opisala je okolnosti utemeljenja ove udruge 2006. godine na inicijativu Julijana Sokolića, kao svojevrsnog "nastavka" organizacije Nerezinaca u New Yorku utemeljene 1898. godine, "Šošajde", čija je glavna svrha bila međusobna pomoć otočanima koji su se u SAD našli u potrebi, a ta organizacija još uvijek je aktivna. U fokusu ovdašnjeg Društva "Sv. Frane" je očuvanje povijesne i kulturne baštine, pa je tako redovno priređuje izložbe. Dosad su bile obrađene teme iz povijesti brodogradnje i brodovlja, ribarstva, turizma, sudjelovanja otočana u I. svjetskom ratu, a već je godinama u crkvici sv. Marije Magdalene izložena zbirka maketa braće Soccoli (Sokolić) koje prikazuju različite aspekte nekadašnjeg života Nerezina. Gostovala je izložba o destileriji eteričnih ulja obitelji Linardić u Martinšćici.

Flavia Zorović je izrazila nadu da će dogodine udruga objaviti "Nerezinski beseduar" (Rječnik nerezinskoga govora) koji je pripremio Onorato Bonić, preminuo u veljači 2009. godine, a potom je bogatstvo od 20.000 prikupljenih riječi računalno obrađeno i stručno akcentuirano, morfološki opisano i semantički definirano. Prisjetila se u međuvremenu preminulih članova Društva; to su član uprave Roberto Polonio iz Osora, Giuseppe Polonio koji je živio u Genovi, a u Nerezinama priređivao filmski festival o jazzu te Toni Sokolić, smatran izvorom povijesne i kulturne baštine mjesta. Pročitala je pozdrave svećenika Roberta Zubovića i Andrije Živkovića - prvi je godinama vodio okupljao Hrvate u Astoriji (SAD), a drugi je Nerezinac koji sada službuje u Malom Lošinju - te Renate Garbajs, voditeljice riječke podružnice Hrvatske matice iseljenika.

U duhu ljetne fešte, za glazbeni program pobrinuo se Fredi Picinić iz Malog Lošinja, što na klavijaturi, što na harmonici.