Memoari umirovljenog monsinjora

Giuseppe Vosilla
Giuseppe Vosilla
U nedjelju u 20 sati u župnoj crkvi u Cresu bit će predstavljena knjiga "Drug velečasni - sjećanja mons. Giuseppea Vosille".


Riječ je o knjizi sjećanja, svojevrsnim memoarima sada umirovljenog svećenika Riječke nadbiskupije, rođenog 1939. godine u Cresu, a koji je svećenik postao 1965. godine, kada i Dinko Deželić. Kako je tada u Krčkoj biskupiji bilo mnogo svećenika, otišao je u tadašnju Riječko-senjsku nadbiskupiju, i to za župnika u Šapjanama, potom u Jelenju, pa u Bakru, do umirovljenja 2017. godine. Godinu ranije dobio je titulu monsinjora.

Nakladnik knjige je Župni ured sv. Mihovila arkanđela u Jelenju, a objavljena je u 500 primjeraka. Dio tekstova preveden je na talijanski i engleski jezik. U knjizi je svoja sjećanja na suradnju i prijateljevanje s Vozilom dalo nekoliko osoba, među njima je široj javnosti najpoznatija bivša predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, djevojka u vrijeme kada je Vozila bio župnik u Jelenju.


Na današnji dan:

28.09.1898.

U Raklju (Istra) rođen Mijo Mirković, ekonomist i sveučilišni profesor, autor niza djela o Lošinju, pisao i pod pseudonimom Mate Balota

28.09.1976.

U Lombardiji umro Giuseppe Piperata (r. 1883. u M. Lošinju), liječnik i kolekcionar, njegova zbirka postavljena je u Lošinjskom muzeju

28.09.2007.

Predstavljena monografija povodom stote godišnjice hrvatske škole u Cresu