Prvo izlaganje kolekcije antičkih predmeta dr. Kovača

Amulet iz II. stoljeća / foto: Creski muzej
Amulet iz II. stoljeća / foto: Creski muzej
Još će jednom zahvaljujući dr. Damiru Kovaču, dugogodišnjem posjetitelju otoka, creska publika moći pogledati izložbu u palači Arsan, sjedištu Creskog muzeja.


I dok je u svojim ranijim izložbama u Cresu predstavljao stare razglednice, zemljopisne karte i slike, sada će Kovač predstaviti zbirku antičkih figurica i ukrasno-uporabnih predmeta. "Najveći dio ovih predmeta potječe iz Rima, a manji dio dolazi iz Grčke, Egipta i drugih drevnih civilizacija. Predmeti su uglavnom izrađeni od bronce i drugih metala - olovo, srebro - uz nekoliko primjeraka izrađenih od keramike i kamena. Predmeti su nastali u širokom vremenskom rasponu, od željeznog doba do srednjeg vijeka, a mnogima nisu poznata nalazišta. Ova zbirka nikad prije nije bila ni katalogizirana ni izložena, pa je tako ova izložba prva prilika da publika vidi ove vrijedne predmete", najavljuje Jelena Dunato, ravnateljica Creskog muzeja.

Otvaranje izložbe bit će u petak u 20 sati, a izložba će biti ostvarena i uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije i Grada Cresa.