Otočni kapetani: Callisto Cosulich

Callisto Cosulich (Kozulić)
Callisto Cosulich (Kozulić)
Na portalu Otoci.net, u suradnji s Klubom pomoraca Lošinj, ove godine mini-biografijama predstavljamo 26 istaknutih kapetana iz bogate lošinjske pomorske povijesti, prema izboru dr. Julijana Sokolića.


Callisto Cosulich (1847. – 1918.)

Callisto Cosulich (Kozulić), sin A. Felice Cosulicha, najuspješniji brodarsko-brodograditeljski poduzetnik otoka Lošinja, rođen je u Malom Lošinju prvog travnja 1847. godine. Callisto je s Marijom Car (Zar) imao 21 dijete i s njime su započeli i nastavili voditi obiteljske poslove sinovi Oscar, Antonio, Augusto, Guido, Giuseppe i Alberto.

Callisto je predavao engleski jezik na lošinjskoj Nautici od 1886. do 1889. godine, a bio je i član Hrvatske čitaonice u Malom Lošinju 1897. godine.

Callisto je s bratom Augustom 1890. preselio iz Malog Lošinja u Trst, gdje su mogli bolje i lakše voditi razgranate poslove svoje obitelji. Već 1901. imaju 15 parobroda s 46.497 brt. Kada su Kozulići postali većinski vlasnici u parobrodarskom društvu "Austro-Americana", osnovali su 22. listopada 1903. godine novo poduzeće "Unione Austriaca di navigazione Austro-Americana & fratelli Cosulich". Kozulići su započeli 1904. redovitu teretno-putničku liniju za New York, a 1907. za Južnu Ameriku.

Ocjenjujući da je u austro-ugarskoj carevini potrebno još jedno veliko suvremeno brodogradilište, Kozulići su 1908. osnovali "Cantiere Navale Triestino" u Monfalconeu pod upravom Augusta Cosulicha.

Callisto Cosulich umro je u Trstu 30. rujna 1918., u 71. godini života.

Ovaj serijal napisa - koje objavljujemo dvaput mjesečno - ujedno je i poziv drugim istraživačima pomorske povijesti, da svojim saznanjima obogate biografije istaknutih kapetana.