Otočni kapetani: Carlo Martinolich

Carlo Martinolich
Carlo Martinolich
Na portalu Otoci.net, u suradnji s Klubom pomoraca Lošinj, ove godine mini-biografijama predstavljamo 26 istaknutih kapetana iz bogate lošinjske pomorske povijesti, prema izboru dr. Julijana Sokolića.


Carlo Martinolich (1848.-1922.)

Pomorski kapetan, zapovjednik i vlasnik prvog parobroda "Flink" izgrađenog u lošinjskim brodogradilištima. "Flink" je izgrađen je u brodogradilištu Nikole Martinolića Kolonića i vlasnik je najprije bio Nikola, a zapovjednik njegov rođak Karlo Martinolić. Ovaj brod je godine 1886. započeo jednom tjedno prometovati na pruzi iz Trsta preko Rovinja, Malog Lošinja, Silbe, Zadra, Skradina do Šibenika. Društvo u je poslovalo pod imenom "Societa' a vapore Zara – Trieste" i prvo je parobrodarsko društvo osnovano na Lošinju. Godine 1900. sjedište društva seli se iz Malog Lošinja u Trst.

Godine 1913. tvrtka "Karlo Martinolić i sin" sa sjedištem u Trstu posjeduje većinu u ukupno šest parobroda s 4.137 brt. Godine 1955. imat će flotu teretnih brodova ukupne nosivosti 26 tisuća tona.

Ovaj serijal napisa - koje objavljujemo dvaput mjesečno - ujedno je i poziv drugim istraživačima pomorske povijesti, da svojim saznanjima obogate biografije istaknutih kapetana.