Predavanje o oslobođenju Cresa

Detalj spomenika palim borcima u Cresu / foto: B. Purić
Detalj spomenika palim borcima u Cresu / foto: B. Purić
Ususret godišnjici oslobođenja Cresa 1945. godine, u četvrtak će na temu tih povijesnih događaja predavanje održati dr. Juraj Sepčić.


U dvorani palače "Moise" u staroj gradskoj jezgri, dr. Sepčić govorit će o događajima od 20. do 22. travnja 1945. godine, kada je Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije, odnosno njena IX. dalmatinska divizija, svladala njemačku i talijansku vojsku na otoku, sve to u sklopu, u vojnom smislu, Riječke bitke, a s ciljem daljnjeg napredovanja prema Istri, Trstu i rijeci Soči.

Ovime je zaključeno razdoblje okupacije Cresa, započeto krajem 1918. godine, kada je otok zaposjela Kraljevina Italija, a po njenoj kapitulaciji 1943. godine i kratkom razdoblju uprave mještana - u koordinaciji s partizanima iz drugih hrvatskih krajeva - nešto manje od dvije godine otok su pod svojom upravom držale njemačka i ostaci talijanske vojske.

Dr. Sepčić posljednjih godina temeljito istražuje tijek II. svjetskog rata u Cresu, te je već održao nekoliko predavanja o pojedinim događajima iz tog razdoblja.