Otočni kapetani: Antonio Celestino Ivancich

Antonio C. Ivancich (Ivančić)
Antonio C. Ivancich (Ivančić)
Na portalu Otoci.net, u suradnji s Klubom pomoraca Lošinj, ove godine mini-biografijama predstavljamo 26 istaknutih kapetana iz bogate lošinjske pomorske povijesti, prema izboru dr. Julijana Sokolića.


Antonio Celestino Ivancich (1813.–1893.)

U Malom Lošinju rođen je 27. rujna 1813. Antun Celestin Ivančić, pomorski kapetan i nastavnik.

Počeo je ploviti kao "mali od palube", usavršavao se kao samouk, te je 1854. godine položio ispit za kapetana duge plovidbe.

Za vrijeme austrijsko-francuskog rata 1859. godine, na putu iz Engleske za Rijeku, Francuzi su zarobili brigantin "Eolo" na kojemu je on bio zapovjednik. Uz pomoć dijela posade, uspio je razoružati francusku pratnju i brodom uploviti u Gruž, a zatim u Trst. Ovdje je odlikovan Crvenom zastavom, jedini najvećim ratnim odličjem za pomorske zasluge u Austro-Ugarskoj carevini.

Nakon iskrcaja s broda, kapetan Antun C. Ivančić bio je dva desetljeća nastavnik na Nautičkoj školi u Rijeci, gdje je i umro 6. svibnja 1893. godine.

Ovaj serijal napisa - koje ćemo objavljivati dvaput mjesečno - ujedno je i poziv drugim istraživačima pomorske povijesti, da svojim saznanjima obogate biografije istaknutih kapetana.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić