Otočni kapetani: Pietro Budinich

Pietro Budinich (Petar Budinić)
Pietro Budinich (Petar Budinić)
Na portalu Otoci.net, u suradnji s Klubom pomoraca Lošinj, ove godine mini-biografijama predstavljamo 26 istaknutih kapetana iz bogate lošinjske pomorske povijesti, prema izboru dr. Julijana Sokolića.


Pietro Budinich (1745–1782)

Kapetan Pietro Budinich (Budinić) mlađi je brat Simona, a stekao je slavu putujući u sjevernu Ameriku, pod teškim uvjetima, u vrijeme američkog rata za nezavisnost (1775.-1783.), kao zapovjednik brodova tvrtke S. Treves iz Venecije. Bio je prvi zapovjednik Prejasne Republike koji je stigao u Ameriku.
Prvo putovanje do otoka Jamajke jedrenjakom "Santo Domenico" trajalo je skoro dvije godine i u Kingstonu se oženio Engleskinjom Monicom Stephens, te s njome vratio u Jadran. Na novo putovanje brodom "Cavalier Angelo" krenuo je 1781. godine i stigao na otok Martinique, prepustio bratu Antoniu brigu oko prodaje robe i nastavio plovidbu prema otocima srednje Amerike.
Nagla smrt zatekla ga je u luci Port-au-Prince na otoku Hispaniola (danas Haiti), 20. prosinca 1782. pri ukrcaju tereta sećera. Mlađi brat kapetan Antonio Budinich dovršio je ukrcaj i preuzeo zapovjedništvo nad brodom, te je sretno doplovio u Veneciju 1783. godine.

Ovaj serijal napisa - koje ćemo objavljivati dvaput mjesečno - ujedno je i poziv drugim istraživačima pomorske povijesti, da svojim saznanjima obogate biografije istaknutih kapetana.




Na današnji dan:

20.04.1674.

Naredbom osorskog biskupa, u V. Lošinju župne knjige počinju se voditi i na talijanskom jeziku, pored hrvatskog jezika i glagoljice

20.04.1945.

Partizani oslobodili Cres i Lošinj od njemačke okupacije, otoci vraćeni Hrvatskoj i preko nje Jugoslaviji

20.04.1979.

U Cresu otvorena nova zgrada Osnovne škole

20.04.1982.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Vladimir Antolović

20.04.1983.

Za predsjednika Općine Cres-Lošinj, na jednogodišnji mandat, izabran Mate Ferarić