Otočni kapetani: Aldebrando Petrina

Aldebrando Petrina
Aldebrando Petrina
Na portalu Otoci.net, u suradnji s Klubom pomoraca Lošinj, ove godine mini-biografijama predstavljamo 26 istaknutih kapetana iz bogate lošinjske pomorske povijesti, prema izboru dr. Julijana Sokolića.


Aldebrando Petrina (1842-1906)

Rođen je u Velom Lošinju, 27. ožujka 1842., da bi postao zadnji veliki lošinjski zapovjednik jedrenjaka.
Već 1866. godine položio je ispit za kapetana te postaje zapovjednikom brik-škunera "Carita'" koji nosi oružje i municiju za vojsku nadvojvode Maksimilijana Habsburškog u Meksiko. Na povratku, krcat teretom za dvorac Miramare u Trstu, nedaleko Cadiza, brod biva potopljen u nevremenu, a Aldebrando se spašava plivanjem.
U brodogradilištu u Rovenjskoj 1877. godine sagrađen je bark "Esempio", brod od 800 tona nosivosti, duljine 41, a širine 9,3 metra, te je Petrina postavljen za zapovjednika. Bark "Esempio" plovi uglavnom prenoseći terete iz Engleske u Australiju, a u srpnju 1892. skreće u Meksički zaljev gdje ga zahvaća tornado i u luci Pensacola biva toliko oštećen, da je morao biti napušten. Maketu ovog broda može se pogledati u kuli u Velom Lošinju.
Nakon gubitka "Esempija", Petrina se vraća u Veli Lošinj, i uskoro ukrcava na parobrod "Miramar", ali 1902. sretan je što ga postavljaju za zapovjednika na čeličnom jedrenjaku "Contessa Hilda" za račun grupacije Francesca Leve iz Velog Lošinja i 85 raznih karatista (dioničara).
 
Čelični bark "Contessa Hilda" bio je sagrađen u Glasgowu, 1875. godine, duljine 76,8 i širine 11,7 metara, a nosivosti 2500 tona. Uglavnom je u lukama Čilea krcao salitru za Trst, pa je tako morao u više navrata svladavati vremenske hirove oko rta Horn.
Godine 1906. krenuo je iz Trsta mimo rta Dobre nade do Taltala u Čileu, kamo je stigao za 94 dana, brže od čuvenog engleskog klipera "Cutty Sark". Nakon nekoliko dana Petrina naglo umire na brodu, pa je pokopan u čileanskoj luci Iquique.
Godine 1896. odlikovan je za pomorske zasluge Zlatnim križem s krunom.

Ovaj serijal napisa - koje ćemo objavljivati dvaput mjesečno - ujedno je i poziv drugim istraživačima pomorske povijesti, da svojim saznanjima obogate biografije istaknutih kapetana.