Otočni kapetani: Pietro Petrina

Pietro Petrina
Pietro Petrina
Ove godine na portalu Otoci.net, u suradnji s Klubom pomoraca Lošinj, pokrećemo seriju mini-biografija 26 istaknutih kapetana iz bogate lošinjske pomorske povijesti, prema izboru dr. Julijana Sokolića, dugogodišnjeg istraživača otočne pomorske povijesti. Klub pomoraca Lošinj inicirao je postavljanje spomen-obilježja zaslužnim otočnim moreplovcima duž Rive lošinjskih kapetana u Malom Lošinju, na temelju ideje koja se javila još osamdesetih godina prošlog stoljeća.


Pietro Petrina (1706-1758)

Praunuk prvog kapetana duge plovidbe otoka Lošinja Petra Petrine zvanog Ride, rođen je u Velom Lošinju godine 1706., a preminuo u potonuću svoga broda nedaleko otoka Scilly, blizu engleske obale, godine 1758.
Godine 1752., od 4. do 8. kolovoza, brodom "Grazia Divina" vodio je petodnevnu bitku s alžirskim gusarom Hadži Bekirom, iz koje je izašao pobjednikom zahvaljujući hrabrosti i pomorskom umijeću. Bitka se odvijala u istočnom Sredozemlju, nadaleko Cipra, na putu za Aleksandretu (današnji Iskenderum u Turskoj). Iako slabiji po naoružanju i broju za boj sposobnih ljudi, kap. Petrina je vještim manevrima izbjegavao neposredni kontakt, a dobrim topovskim pogocima oštetio protivnički brod da je morao napustiti bojno polje. Za taj pothvat, mletački mu je dužd dodijelio zlatnu medalju i uveo u Red Viteza sv. Marka, kao jedinog pomorca s otoka Lošinja.
U Velom je Lošinju sagradio palaču Petrina, u kojoj je danas smješten Dom za stare i nemoćne osobe.

Ovaj serijal napisa - koje ćemo objavljivati dvaput mjesečno - ujedno je i poziv drugim istraživačima pomorske povijesti, da svojim saznanjima obogate biografije istaknutih kapetana.