Predavanje o otočnom dokumentu iz 1441. godine

Ilustracija s najavnog plakata
Ilustracija s najavnog plakata
Predavanje povodom 580. godišnjice donošenja Cresko-osorskog statuta (1441. godine) bit će u petak održano u glavnoj dvorani palače "Moise" u Cresu.


Predavač će biti prof.dr. Željko Bartulović, predstojnik Katedre za povijest prava i države na Pravnom fakultetu u Rijeci. Bit će ovo uvertira planiranom međunarodnom znanstvenom skupu, koji namjeravaju organizirati Sveučilište u Rijeci, Pravni fakultet Rijeka, Creski muzej, Lošinjski muzej i Klub pomoraca Lošinja.

Cresko-osorski statut obuhvaća odredbe koje su donošene i zapisivane od 1409. do 1608. godine te su uređene i razvrstane u četiri knjige (poglavlja). Statut je tiskan u Veneciji 1640. na venecijanskom dijalektu talijanskog jezika te se zato ponegdje neprecizno navodi kao statut iz 1640.

U vrijeme donošenja Cresko-osorskog statuta, postojale su komune (općine) Osor, Cres, Beli i Lubenice, s tim da su bejska i lubenička krajem XV. stoljeća pripojene creskoj. "Tekst Statuta je pripremilo povjerenstvo čiji je rad odobrila čitava otočka zajednica: knez otoka Jakov Dolfin s po dvojicom plemića i pučana iz Cresa, po jednim plemićem i pučaninom iz Osora, Lubenica i iz Belog, što upućuje na određeni stupanj demokratskog postupka", stoji u najavi predavanja.

Početak je u 18 sati, s tim da će se na ulazu tražiti predočenje tzv. COVID-potvrde (ili negativnog testa na koronavirus), a ostalima preostaje pratiti predavanje preko prijenosa na Facebook-stranici palače "Moise".